Blog: Veiligheid op de werkvloer

Hoe stel je je op de werkvloer weerbaar op? Hoe ga je om met onveilige situaties? Het zijn vragen die erg belangrijk zijn als je start met werken. Lifeguards: De Flexeditie traint je in wat je rechten en plichten zijn en maakt je sociaal en fysiek weerbaar op de werkvloer. Onze Lifeguard-trainer Marleen deelt deze week haar ervaring.

Hoe bevalt jouw werk en/of stage?

Op dit moment heb ik geen bijbaan of stage, daarom zal ik het hebben over mijn laatste bijbaan. Ik heb bij de Gamma gewerkt als verkoopmedewerker. Ik had een contract van 9 uur per week, die ik op de zaterdag kon invullen. Meestal werkte ik meer dan die 9 uur. Toen ik begon met werken had ik een heel leuk team om mij heen en vond ik het heel erg leuk om te werken.

Krijg je de ruimte om aan te geven als je het ergens niet mee eens bent?

Met degene die je sollicitatie gesprek afhandelt en je dus ook uiteindelijk aanneemt, spreek je af hoeveel uur je per week sowieso zal werken en welke dagen dat zijn. Daarna krijg je per afdeling waar je werkt een manager. Met hem of haar regel je de overige dingen tijdens de rest van je dienstverband bij de Gamma. Per shift staat vast hoeveel en tussen welke tijden je pauze kunt houden. Dit moet je wel zelf afspreken met de mensen waarmee je samen op jouw afdeling werkt. Ik moest wel eens op een trap iets boven uit de stelling halen als er geen heftruckchauffeur aanwezig was. Aangezien ik hoogtevrees heb wil ik liever niet op die trap gaan staan. Dit werd begrepen en heeft iemand anders het voor mij boven uit de stelling gepakt.

Wat zijn de risico`s op jouw werk en/of stage?

Als je de werkvloer op ging mocht je nooit alleen, voor als er onaangename klanten staan te wachten tot er iemand naar buiten komt. Ook moest je verplicht je werkkleding aan. Dit bestond uit een brandwerende werkbroek en veiligheidsschoenen. Als je deze niet aan had dan werd je hier gelijk op aangesproken door het management. Ik werkte ook wel eens in de zagerij. Hier moest je ook oorbeschermers op tegen het geluid van de machine. Als je dat zelf wilde was er ook een bril beschikbaar tegen het zaagsel en handschoenen tegen de splinters als je het hout ging oppakken. De eerste paar keren vond ik het zagen nogal eng maar dan kon er iemand mij gewoon helpen om te zorgen dat het goed ging.

Wat hoop jij te leren van Lifeguards?

Ik hoop te leren door deze voorlichting te geven hoe MBO’ers denken over flexwerken en veilig werken. Daarnaast hoop ik door deze voorlichting te geven ze een stukje meer informatie te geven en zodoende de Nederlandse werkvloer veiliger te maken.

 

 

Blogger: Lifeguard

Deel dit bericht op